Μετενσάρκωση

Μετενσάρκωση – Ιστορικές αναφορές

Η  μετενσάρκωση είναι η φιλοσοφική ή θρησκευτική αντίληψη ότι μια ψυχή (ή μια πτυχή της ψυχής) ενός ζωντανού όντος ξεκινά μια νέα ζωή, σε ένα διαφορετικό φυσικό σώμα ή μορφή μετά από κάθε βιολογικό θάνατο και έτσι η ψυχή ζει πολλές ζωές. Η μετενσάρκωση συνδέεται επίσης με τις έννοιες του κάρματος και της ηλικίας της ψυχής. Ονομάζεται αλλιώς και αναγέννηση ή μετεμψύχωση. Η ιδέα της μετενσάρκωσης όμως βρίσκεται σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς και η πίστη στην μετενσάρκωση/μετεμψύχωση πραγματοποιήθηκε από ελληνικά ιστορικά στοιχεία όπως του Πυθαγόρα, το 590 π.Χ. περίπου όταν θυμήθηκε την πανοπλία του από μια προηγούμενη του ζωή σε ένα μουσείο καθώς και των Σωκράτη και Πλάτωνα. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι και οι Ορφικοί πίστευαν σε αυτή την θεωρία αιώνες πριν.

Η  μετενσάρκωση σήμερα είναι κοινή πεποίθηση διαφόρων σύγχρονων θρησκειών καθώς επίσης και σε πολλών φυλετικών κοινωνιών σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μέρος του δόγματος Saṃsāra για την κυκλική ύπαρξη (ένα κεντρικό δόγμα όλων των μεγάλων ινδικών θρησκειών, δηλαδή του Jainism, του Hinduism, του Βουδισμού και του Sikhism). Τις τελευταίες δεκαετίες, πολλοί Ευρωπαίοι και Βορειοαμερικανοί έχουν αναπτύξει ένα ενδιαφέρον για τη μετενσάρκωση και πολλά σύγχρονα έργα το αναφέρουν.

Η μοίρα της ψυχής-Μετεμψύχωση

Τα πρώτα στοιχεία καταδεικνύουν ότι πάνω από όλα ο Πυθαγόρας ήταν γνωστός ως ειδικός για την τύχη της ψυχής μας μετά το θάνατο της και σύμφωνα με τον Δικαίαρχο, ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τη μετεμψύχωση στην Ελλάδα. Ο Ιωνίας της Χίου (5ο αιώνα π.Χ.) λέει για τον Πέρκυδη της Σύρου ότι «αν και νεκρός έχει μια ευχάριστη ζωή για την ψυχή του, αν ο Πυθαγόρας είναι πραγματικά σοφός, ο οποίος γνώριζε και έμαθε σοφία πέρα ​​από όλους τους ανθρώπους». Εδώ ο Πυθαγόρας είναι και πάλι ο ειδικός στη ζωή της ψυχής μετά το θάνατο.

Σύμφωνα με το Δικαίαρχο, εκτός από την αθανασία της ψυχής και τη μετενσάρκωση, ο Πυθαγόρας πίστευε ότι «μετά από ορισμένες χρονικές περιόδους τα πράγματα που συνέβησαν κάποτε συμβαίνουν ξανά και τίποτα δεν είναι απολύτως νέο». Αυτό το δόγμα της «αιώνιας υποτροπής» πιστοποιείται επίσης από τον μαθητή του Αριστοτέλη Εύδημο, αν και το αποδίδει στους Πυθαγόρειους και όχι στον ίδιο τον Πυθαγόρα. Το δόγμα της μετενσάρκωσης φαίνεται να έχει επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει την ιδέα ότι εμείς και όλος ο κόσμος θα αναγεννηθούμε σε ζωές που είναι ακριβώς ίδιες με αυτές που ζούμε και έχουμε ήδη ζήσει.

Πως δουλεύει η μετενσάρκωση;

Παραδοσιακά, η μετενσάρκωση είναι η αναπτυξιακή πορεία της ψυχής, όπου μέσα από τις πολλές, διαδοχικές ζωές αυξάνει το βάθος της επίγνωσης και συνειδητότητας της, που είναι και ο στόχος της. Με λίγα λόγια, όσο πιο πολλές ζωές ζει, τόσο πιο πολλές εμπειρίες και γνώση αποκτά έχοντας έτσι περισσότερες ευκαιρίες να επιλύσει θέματα από προηγούμενες ζωές, κάτι που συχνά αποκαλούμε κάρμα.

Το κάρμα όμως δεν είναι η μια αυτομειωτική διαδικασία αλλά μια ευκαιρία για ολοκλήρωση μαθημάτων που αφέθηκαν στην μέση. Αυτή η «πορεία ανάπτυξης μέσα από πολλές ζωές» οδηγεί την ψυχή στην ωριμότητα, που είναι η ικανότητα σύνδεση με το Θείο και βιώσει την φώτιση και ολότητα.
Η μετενσάρκωση πιστεύει ότι πολύ συχνά οι αρνητικοί προγραμματισμοί, φραγμοί και παρεμβολές μας προέρχονται και από τραύματά άλλων ζωών και κυρίως από ανεπίλυτα θέματα μας . Για το λόγο αυτό, η θεραπεία της ζωής στο παρελθόν χρησιμοποιείται συχνά για να θεραπεύσει τις εσωτερικές μας πληγές που οδηγούν σε κατάθλιψη, άγχος και χρόνιες ασθένειες.

Γιατί δεν μπορούμε να θυμηθούμε τις προηγούμενες ζωές μας;

Όλες οι γνώσεις από όλες τις ζωές μας αποθηκεύονται βαθιά στο υποσυνείδητο μυαλό μας, στο «Βιβλίο Ζωής» (Ακασικά Αρχεία), και από τη στιγμή που έχουμε αναπτύξει τον εγκέφαλό μας μόνο σε μικρό βαθμό της ικανότητάς του, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση μόνο σε ένα πολύ μικρό μέρος τη μνήμη μας. Αυτό μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε κάθε ζωή εκ νέου και να την ζούμε μέσα από μια νέα προοπτική, κάτι που είναι στην πραγματικότητα και ο στόχος μας.

Οι όποιες παρεμβάσεις από προηγούμενες ζωές μπορούν να μας παρεμποδίσουν σε αυτή τη ζωή μιας και οι αναμνήσεις που ενδέχεται να είναι αρκετά ισχυρές, μπορούν να μας φέρουν αρκετά μακριά από τις τωρινές καταστάσεις μας, περιορίζοντας εμάς και το δυναμικό μας με το να δημιουργούν συναισθηματικές δυσκολίες και σύγχυση. Αυτός είναι και ο λόγος που ο καθαρισμός των επιρροών τους μπορεί να έχει ένα τόσο θετικό αποτέλεσμα.

Είναι δυνατόν να θυμηθούμε τις προηγούμενες ζωές;

Ναι είναι. Μερικές φορές άνθρωποι με αρκετά συνηθισμένες ζωές, συμπεριλαμβανομένου και παιδιών, έχουν αυθόρμητες αναμνήσεις από προηγούμενες ζωές. Λογικά θυμόμαστε τις προηγούμενες ζωές κάθε μέρα με τον τρόπο που μαθαίνουμε. Όλα τα πράγματα που έρχονται σε μας «φυσικά» και γίνονται τα «ταλαντούχα πάθη» μας είναι στην ουσία ζωντανές αναμνήσεις από αυτές τις ζωές. Αυτό είναι προφανές σε άτομα ιδιοφυίες στην μουσική ή στα μαθηματικά π.χ. που παρουσιάζουν μια ασυνήθιστη ικανότητα σε αυτούς τους τομείς της ζωής. Αυτό συμβαίνει επειδή απλώς έζησαν πολλές ζωές σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα και δεν μαθαίνουν απαραίτητα νέα πράγματα, αλλά απλά θυμούνται αυτές τις εμπειρίες.

Γιατί να θυμηθούμε τις προηγούμενες ζωές μας;

Αυτό είναι χρήσιμο για να δούμε τι κάναμε και βιώσαμε κάποτε, πριν από αυτή την ενσάρκωση, ώστε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να κάνουμε καλύτερες επιλογές σε αυτή τη ζωή. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να περιμένουμε να εμφανιστούν αυτές οι «μνήμες». Μέσω της σύνδεσής μας με το High Self και τη χρήση ενός εκκρεμούς μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο υποσυνείδητο μυαλό και να αποκτήσουμε γνώση των Akashic Records και των προηγούμενων ζωών μας.